Skatteverket: Deklarera enskild verksamhet digitalt


Ska du deklarera enskild näringsverksamhet?
Deklarera digitalt!
Uppmaningen kommer från Skatteverket.


Närmare en miljon företagare ska enligt ett pressmeddelande från Skatteverket lämna NE-bilaga i årets deklaration. När det gäller privatpersoner väljer merparten att deklarera digitalt. Förra året lämnades 90 procent av de privata deklarationerna in digitalt. För företagare ligger siffran lägre, 62 procent.

Men Skatteverket hoppas att fler ska välja den digitala vägen, särskilt då alla företagare som har en e-legitimation kan lämna in deklarationen digitalt. Som Resultat tidigare har berättat finns flera fördelar med en digital deklaration, bland annat att rätt bilaga redan finns skapad i e-tjänsten, med flera uppgifter förifyllda. Skatten räknas ut automatiskt.

− Det är också enkelt att direkt betala eventuell kvarskatt via Swish, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Väljer du i stället att ta hjälp med din deklaration? Då kan det vara bra att känna till att det även i de fallen går att deklarera helt digitalt eftersom deklarationen finns som pdf på Mina sidor på Skatteverkets webbsida.

”Nytt för i år är att byråer kan få de förifyllda uppgifterna i pdf:en överförda automatiskt till sina program, vilket både sparar tid och minskar risken för fel”, skriver Skatteverket på webben.

Det enda företagaren behöver göra är att logga in på Mina sidor och signera deklarationen när ombudet har skickat in den.

Skatteverket upplyser också om att företagare som drabbats ekonomiskt av coronapandemin kan ändra sin preliminärskatt genom att ändra det förväntade resultatet i en preliminär inkomstdeklaration.

Sista dagen att deklarera är 3 maj i år, men det går att ansöka om anstånd och då få förlängd tid på sig att lämna in deklarationen. Den som får anstånd ska lämna sin deklaration senast 31 maj.

Charlotta Marténg

Läs mer: Deklarera enskild näringsverksamhet – information från Skatteverket
https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/inkomstdeklaration/enskildnaringsverksamhet.4.133ff59513d6f9ee2ebf00.html

Läs mer: Nu öppnar deklarationen
https://www.tidningenresultat.se/nu-oppnar-deklarationen/

Läs mer: Experterna svarar: Ideella föreningar och deklarationen
https://www.tidningenresultat.se/experterna-svarar-ideella-foreningar-och-deklarationer/