Lätt att söka taxeringsvärde med ny tjänst


En ny tjänst hos Skatteverket gör det snabbt och enkelt att ta reda på taxeringsvärdet på en fastighet.


– Den här tjänsten är till hjälp för både företagare och redovisningskonsulter, säger Camilla Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR och som arbetar på branschorganisationen FAR.

För att ta reda på taxeringsvärdet på en fastighet går man in på Skatteverkets hemsida och anger i sökrutan att man vill söka taxeringsvärde. När man har kommit till den nya tjänsten fyller man i fastighetsbeteckning, kommun och för vilket år man vill se ett taxeringsvärde. Det räcker.

Däremot kan man inte söka på adress, personnummer eller organisationsnummer.

Taxeringsvärdet för innevarande år syns först efter 30 juni. Man kan söka taxeringsvärden tillbaka till år 2007. Vill man gå längre bak i tiden måste man kontakta Skatteupplysningen.

Fastighetsbeteckningen kan man hitta på flera sätt. Om det gäller en fastighet som man själv äger kan man gå till Skatteverket. Men då måste man logga in på Mina sidor.

Fastighetsbeteckningen finns också i köpekontraktet för en fastighet, liksom i lånehandlingarna om fastigheten är belånad. Om man bor i hyresrätt brukar man kunna hitta fastighetsbeteckningen i hyreskontraktet.

Dessutom kan man söka fastighetsbeteckningen med hjälp av adressen i Lantmäteriets tjänst Min karta.

Björn Dickson