I år skickas inga kontrolluppgifter för lön och pension


Arbetsgivare och pensionsutbetalare skickade i fjol ut 65 miljoner kontrolluppgifter för lön och pension till mottagarna av sådana betalningar i fjol.
Men i år blir det inga sådana utskick.


Orsaken är att redovisningen av sådana uppgifter har börjat ske månadsvis. Därför räknar Skatteverket med att det kommer in väsentligt färre kontrolluppgifter i år.

– Men samtidigt har vi för 2019 fått in över 122 miljoner uppgifter om lön och pension som lämnats månadsvis, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

En annan skillnad mot tidigare är att uppgifter som arbetsgivare och pensionsbolag sände till Skatteverket månadsvis kommer att vara förifyllda i deklarationen.

Genom att logga in på skatteverket.se kan alla som fått lön eller pension följa den redovisningen varje månad, för att kontrollera uppgifterna. Om uppgifterna är fel är det viktigt att kontakta arbetsgivare eller pensionsbetalare så att de kan korrigera uppgifterna.

Från bankerna kommer det liksom tidigare att lämnas in kontrolluppgifter. Det gäller även olika former av kapitalinkomster.

Har man en digital brevlåda 27 februari kommer deklarationen digitalt mellan 4 mars och 11 mars. Deklarationstjänsten öppnar 17 mars. Utan digital brevlåda får man deklarationen med posten mellan 13 mars och 15 april. Den som vill kunna deklarera tidigt bör alltså skaffa digital brevlåda snarast möjligt.

Martin Wallström

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat